Sajtóközlemény

GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2019-00792

A kedvezményezett neve: PIRINGER Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.

A projekt címe: Ízületi porckopás műtét nélküli megoldásának kifejlesztése

A szerződött támogatás összege: 499 579 006 Ft

A támogatás mértéke: 55%

A projekt tartalma: 

Cégünk fő profilja műanyagipari termékek előállítása, a környezetvédelmi szempontok szem előtt tartása mellett. Ezzel párhuzamosan elkezdünk foglalkozni, kísérletezni többféle egészségügyi termékek kutatásával. A legnagyobb eredményeket a cég a porcépítés területén érte el, ezt az irányt szeretnénk jelen pályázat keretében is erősíteni. 

Jelenleg a porckopásra egyetlen hosszú távú megoldás van, a protézis beépítő műtét, mely számos kockázattal jár. Sajnos azonban sok ember nem műthető, ők csak nagy fájdalmakkal, tolókocsiban élhetik le az életüket.

Fejlesztésünket egy több évtizedes tinktúra kutató munka előzte meg, amely know how megvásárlását jelen projektünk tartalmazza. Jelen projektünk során a know how továbbfejlesztése a cél: fejlesztésünk eredményeképp olyan tinktúrát kapunk, amely porcgeneráló hatóanyagokat tartalmaz. Cél, hogy a hatóanyag a porckopás helyére jusson el. A porcregenerálás eddigi legfőbb sikertelenségének egyik jellemző oka volt, hogy a porcregeneráló hatóanyagok csak kis mértékben jutottak el a porckopás helyszínére. A   24 hónapos fejlesztésünk eredménye egy termékcsalád kifejlesztése: tabletta, tinktúra, krém. A kifejlesztett termékek legfontosabb tulajdonsága, hogy nagy mennyiségben odaviszi a porcregeneráló hatóanyagokat a porckopásos helyére, ahol belediffundálódnak az elkopott porcrétegbe és visszavastagítják azt, bárhol is legyen porckopás a szervezetünkben.

Az elért eredményekről előadás-sorozatot kívánunk tartani a szakmai rendezvényeken: Magyar Orvosi Kamara, Convention Kongresszus, Semmelweis Egyetem, Pécsi Egyetem, Debreceni Egyetem, MEDICA kiállítás, EXPOMED EURASIA LABTECHMED kiállítás. Olyan gyógyszerré törzskönyvezett hatóanyag kombinációból álló termékcsalád kifejlesztése a cél, amelynek kúraszerű alkalmazása műtéti beavatkozás nélkül hosszú időre megállítja és visszafordítja a porckopás folyamatát. Eredményünknek nem csak hazánkba, hanem nemzetközi szinten is nagy jelentősége van, így piacra viteli elképzelésünk során kórházakkal együttműködve elsőként Európában, majd a világ többi pontján is személyesen ellátogatunk majd, ahol bemutatjuk termékünket, klinikai vizsgálataink eredményeit.

A projekt befejezési dátuma: 2022.06.30.

A projekt azonosító száma: GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2019-00792

 


 

VEKOP-1.2.8-20-2021-00002

A kedvezményezett neve: PIRINGER Szolgáltató és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság 
 
A projekt címe: Biológiailag lebomló termékportfólió és technológiai fejlesztés a Piringer Kft-nél
 
A szerződött támogatás összege: 188 334 900 Ft
A támogatás mértéke: 45 %
 
A projekt tartalma: A fejlesztés az egyszer használatos műanyag termékeket helyettesítő termékek gyártási kapacitásának kialakítását célozza, amelyek teljes mértékben biológiailag lebomló anyagból készülnek. A fejlesztés során beszerezni kívánt gyártási technológia, eszközök akár több különböző alapanyagbázisból álló, biológiailag lebomló alapanyag (elsődlegesen mezőgazdasági melléktermékek, élelmiszeripari hulladékanyagok felhasználását tervezzük alapanyag szinten - takarmánylisztek, növényiolajok, darálmányok, víz. Ezáltal termékeink gyártása során 100%-ban újrahasznosított alapanyagok felhasználását valósítjuk meg.
 
A projekt eredményeképp az összes általunk gyártott termék a korábbi polipropilén és polisztirol helyett, lebomló alapanyagból fog készülni és a csomagolásuk is biológiailag lebomló anyagokkal fog megtörténni, ezáltal kialakítva egy hosszútávon is fenntartható és környezetkímélő gyártási struktúrát. Elvárt eredményeink között szerepel a csökkenő gyártási melléktermék volumen; növekvő hozzáadott értékek és profittartalom; a cégcsoport átállása a körforgásos gazdálkodásra, valamint egy új és környezetkímélő termékprofil kialakítása az egyszerhasználatos evőeszköz piacon. A fejlesztések révén megvalósuló lebomoló termékek gyártása, nagyban csökkentheti az egyszer használatos evőeszköz piac környezetterhelését. 
 
A fejlesztés célja, hogy a biológiailag nem lebomló alapanyagokat lecserélhessük biológiailag lebomlóra, ezzel redukálva az élelmiszer- és csomagolóipar műanyag- és alumínium-felhasználását. Cégünk ezáltal jelentősen hozzájárulna az emberiség ökológiai lábnyomának csökkentéséhez.
 
A projekt tervezett befejezése: 2022.11.30.
 
A projekt azonosító száma: VEKOP-1.2.8-20-2021-00002
 
 
 

 

A Piringer Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. „Új típusú bioplasztik alapú technológia fejlesztése szívószálak és evőeszközök gyártására a Piringer Kft. üzemében” című, 2018-1.1.2-KFI-2018-00209 azonosítószámú projektje elindult, amely a „Kis-, közép-, és nagyvállalatok KFI tevékenységének támogatása” című pályázati felhívás keretein belül kapott támogatást. 

A modern élet minősége, kényelmessége és ritmusa eredményezi, hogy egyre nagyobb mennyiségű műanyagot termelünk és használunk fel. A rossz bonthatóságuk miatt számos ország az óceánokban temeti el a műanyag hulladékokat. Egyes számítások szerint 2020-ra már több az óceánokban levő műanyag táska és palack mennyisége, mint a hal. A probléma aggasztó és számos kormány már stratégiai feladatnak tekinti a műanyagok újrafeldolgozását, valamint újfajta műanyagok kidolgozását és alkalmazását.

A problémakör megoldását olyan stratégia jelentheti, amelyben az újfajta biológiai úton könnyen lebomló polimerek vagy bioplasztikok előállítása és alkalmazása tölti be a központi szerepet. A biológiailag lebomló (lebontható) biopolimerek általában természetes alapú, megújuló erőforrásból előállított polimerek, amelyek a talajban komposztálva, vagy biotikus környezetbe helyezve a gombák, baktériumok vagy algák enzimatikus bontó képességének hatására hónapok, esetleg néhány év alatt szemmel nem látható részekre (humusz, víz, szén-dioxid) bomlanak és a bomlástermékek nem szennyezik a környezetet vagy a komposztot.

Jelen projektünkben fő célunk a komplex technológia fejlesztése, a PLA (poly-lactic-acid) alapú szívószálak és evőeszközök ipari méretben való előállítása érdekében.

A projekt sikeres kidolgozása hozzájárul a Piringer Kft. által felhasználandó műanyag csökkentéséhez és helyette a biológiailag lebontható bioplasztik növeléséhez. A projekt sikeres megvalósítása globálisan csökkenti a műanyag használatát, amely fokozatosan hozzájárul a környezetterhelés csökkentéséhez.

A projekt keretében Magyarországon olcsón beszerezhető alapanyagokból állítunk össze receptúrákat, ugyanis a jelenleg kapható lebomló drága importalapanyagú termékek kb. tízszeres áron kaphatók a „hagyományos” műanyag termékekhez képest, amit csökkenteni szeretnénk 3-4-szeres árra.

A projekt kezdő időpontja: 2019.01.01

A projekt záró időpontja: 2021.12.31

Projekt összköltségvetése: 421.022.268 Ft

Támogatás összege: 236.597.529 Ft

Támogatás mértéke: 56,2 %