2018-1.1.2-KFI-2018-00209 projekt

A Piringer Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. „Új típusú bioplasztik alapú technológia fejlesztése szívószálak és evőeszközök gyártására a Piringer Kft. üzemében” című, 2018-1.1.2-KFI-2018-00209 azonosítószámú projektje elindult, amely a „Kis-, közép-, és nagyvállalatok KFI tevékenységének támogatása” című pályázati felhívás keretein belül kapott támogatást. 

A modern élet minősége, kényelmessége és ritmusa eredményezi, hogy egyre nagyobb mennyiségű műanyagot termelünk és használunk fel. A rossz bonthatóságuk miatt számos ország az óceánokban temeti el a műanyag hulladékokat. Egyes számítások szerint 2020-ra már több az óceánokban levő műanyag táska és palack mennyisége, mint a hal. A probléma aggasztó és számos kormány már stratégiai feladatnak tekinti a műanyagok újrafeldolgozását, valamint újfajta műanyagok kidolgozását és alkalmazását.

A problémakör megoldását olyan stratégia jelentheti, amelyben az újfajta biológiai úton könnyen lebomló polimerek vagy bioplasztikok előállítása és alkalmazása tölti be a központi szerepet. A biológiailag lebomló (lebontható) biopolimerek általában természetes alapú, megújuló erőforrásból előállított polimerek, amelyek a talajban komposztálva, vagy biotikus környezetbe helyezve a gombák, baktériumok vagy algák enzimatikus bontó képességének hatására hónapok, esetleg néhány év alatt szemmel nem látható részekre (humusz, víz, szén-dioxid) bomlanak és a bomlástermékek nem szennyezik a környezetet vagy a komposztot.

Jelen projektünkben fő célunk a komplex technológia fejlesztése, a PLA (poly-lactic-acid) alapú szívószálak és evőeszközök ipari méretben való előállítása érdekében.

A projekt sikeres kidolgozása hozzájárul a Piringer Kft. által felhasználandó műanyag csökkentéséhez és helyette a biológiailag lebontható bioplasztik növeléséhez. A projekt sikeres megvalósítása globálisan csökkenti a műanyag használatát, amely fokozatosan hozzájárul a környezetterhelés csökkentéséhez.

A projekt keretében Magyarországon olcsón beszerezhető alapanyagokból állítunk össze receptúrákat, ugyanis a jelenleg kapható lebomló drága importalapanyagú termékek kb. tízszeres áron kaphatók a „hagyományos” műanyag termékekhez képest, amit csökkenteni szeretnénk 3-4-szeres árra.

A projekt kezdő időpontja: 2019.01.01

A projekt záró időpontja: 2021.12.31

Projekt összköltségvetése: 421.022.268 Ft

Támogatás összege: 236.597.529 Ft

Támogatás mértéke: 56,2 %